Sisteme Fotovoltaice
Enesco Services te ajută să alegi soluția cea mai potrivită pentru a produce energie electrică și a deveni prosumator.
Enesco Services te ajută să beneficiezi de ajutor financiar prin proiecte susținute de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri pentru persoane juridice și prin Administrația Fondului de Mediu pentru pesoane fizice, de la întocmirea documentelor până la instalare!
Despre sistemele Fotovoltaice
Sistemele fotovoltaice convertesc radiațiile solare în energie electrică. Celula fotovoltaică, componenta de bază a unui sistem fotovoltaic, este realizată din materiale semiconductoare ale căror proprietăți le folosește pentru a capta radiațiile solare. Aceste radiații sunt transformate în curent electric continuu, care este transformat, la rândul lui, în curent electric alternativ prin intermediul invertorului din sistemul fotovoltaic.
Cantitatea de energie electrică produsă la bornele celulei fotovoltaice este determinată, în principal, de nivelul radiației incidente, însă și de calitatea aerului, de temperatură și de durata zilei. La nivel de invertor se poate monitoriza cantitatea de energie produsă de sistemul fotovoltaic, iar cu un contor inteligent se poate monitoriza cantitatea de energie electrică injectată în rețea.
Tehnologii fotovoltaice
Un factor determinant pentru randamentul panourilor îl reprezintă materialele din care sunt fabricate celulele fotovoltaice.
Sistemele fotovoltaice din siliciu monocristalin, produse dintr-o singură sursă de siliciu, sunt ideale pentru suprafețe plate, asigurând eficiență mare în cazul radiației solare directe. Panourile din siliciu amorf thin-film, depus pe suprafețe netede de sticlă, metal sau plastic, furnizează o eficiență mare în cazul radiației solare indirecte, dar necesită o suprafață mai mare pentru aceeași putere instalată, în comparație cu cele din siliciu monocristalin. Panourile cel mai des utilizate sunt cele din siliciu policristalin, fiind realizate din mai multe bucăți de siliciu. Acestea oferă, de regulă, cel mai bun raport preț-performanță și se pretează pentru majoritatea proiectelor rezidențiale și industriale.
Avantajele energiei solare
- cabane,
- pompe de irigatie,
- boilere pentru incalzirea apei,
- distilarea apei in zone cu apa potabila limitata
- sateliti in spatiu, etc
Nu demult s-au inventat ferestrele transparente cu energie solara. Si inovatiile continua sa apara in acest domeniu!
In plus, majoritatea producatorilor de panouri, asigura o garantie de 20-25 ani. Daca nu exista componente care se consuma repede, nu avem de ce sa ne facem griji.
Doar invertorul trebuie schimbat mai repede, aprox dupa 5-10 ani, deoarece functioneaza in continuu pentru a converta energia solara in energie electrica.
Mai trebuiesc verificate din cand in cand cablurile si conexiunile, pentru a asigura eficienta maxima a sistemului. Dar in general, fata de investitia initiala, aceste costuri de mentenanta sunt minimale.