Energie solară

Energie solară

Energia solară este o sursă de energie regenerabilă sigură și competitivă din punct de vedere al costurilor.Tehnologiile de energie solară convertesc energia din lumina soarelui în electricitate, fie direct prin fotovoltaică, fie indirect prin energie solară concentrată, sau o combinație a ambelor.UE este lider în răspândirea energiei solare și a luat măsuri semnificative pentru a stimula absorbția pe piață și pentru a face tehnologiile solare mai accesibile consumatorilor, în special prin pachetul Energie curată pentru toți europenii. Datorită unei baze industriale solide, energia solară a devenit rapid una dintre cele mai ieftine tehnologii pentru generarea de energie electrică la nivel mondial. Între 2009 și 2018, costurile de producție au scăzut cu 75%, în timp ce piața a continuat să se extindă. În 2018, piața UE a crescut cu 8 GW și cu aproximativ 15-17 GW în 2019. Se așteaptă ca piața solară să continue să crească din 2020, făcând din capacitatea solară o piatră de temelie a tranziției la energie curată.

Fotovoltaice
Fotovoltaica este o metodă de generare a energiei electrice prin utilizarea celulelor solare pentru a converti energia de la soare prin efect fotovoltaic. Aceste celule solare sunt asamblate în panouri solare și apoi instalate pe sol, pe acoperișuri sau plutind pe baraje sau lacuri. Tehnologia devine din ce în ce mai utilizată la nivel global, iar an de an fotovoltaica reprezintă o parte mai mare a mixului energetic al UE. În 2018, producția UE de energie electrică fotovoltaică a atins 127 TWh, reprezentând 3,9% din producția brută de energie electrică a UE.

Următorul deceniu este de așteptat să înregistreze o creștere continuă, în mare parte determinată de un autoconsum crescut și mai multe instalații fotovoltaice pe acoperiș. Acest lucru pune UE într-un avantaj competitiv, contribuind la stimularea creșterii economice și la crearea de locuri de muncă: în 2018, industria fotovoltaică solară a reprezentat 117.000 de locuri de muncă cu normă întreagă și se preconizează că va menține aproape 175.000 de locuri de muncă cu normă întreagă în 2021, cu estimări de între 200.000-300.000 de locuri de muncă în 2030.

Putere solară concentrată
Centralele de energie solară cu concentrare (CSP) folosesc oglinzi pentru a concentra lumina soarelui și producția de căldură și abur pentru a genera electricitate. Acestea pot fi cuplate la tehnologii de stocare a căldurii pentru a putea produce energie electrică atât ziua, cât și noaptea. Aproximativ 2,3 GW de energie solară concentrată au fost instalate în UE din 2013, dar majoritatea proiectelor noi au loc în Africa și Orientul Mijlociu.