Ce este energia solara?

Ce este energia solara?

Energia solară este tehnologia folosită pentru a valorifica energia soarelui și a o face utilizabilă. Începând cu 2011, tehnologia a produs mai puțin de o zecime dintr-un procent din cererea globală de energie.

Mulți sunt familiarizați cu așa-numitele celule fotovoltaice sau panouri solare, care se găsesc pe lucruri precum nave spațiale, acoperișuri și calculatoare portabile. Celulele sunt făcute din materiale semiconductoare precum cele găsite în cipurile computerelor. Când lumina soarelui lovește celulele, eliberează electronii din atomii lor. Pe măsură ce electronii curg prin celulă, ei generează electricitate.

La o scară mult mai mare, centralele solar-termice folosesc diverse tehnici pentru a concentra energia soarelui ca sursă de căldură. Căldura este apoi folosită pentru a fierbe apa pentru a conduce o turbină cu abur care generează electricitate în același mod ca și centralele nucleare și pe cărbune, furnizând energie electrică pentru mii de oameni.

Cum să valorificați energia solară
Într-o tehnică, jgheaburi lungi de oglinzi în formă de U concentrează lumina soarelui pe o țeavă de ulei care trece prin mijloc. Uleiul fierbinte fierbe apoi apa pentru generarea de electricitate. O altă tehnică folosește oglinzi mobile pentru a focaliza razele soarelui pe un turn de colectare, unde se află un receptor. Sarea topită care curge prin receptor este încălzită pentru a porni un generator.

Alte tehnologii solare sunt pasive. De exemplu, ferestrele mari amplasate pe partea însorită a unei clădiri permit luminii solare să treacă prin materiale absorbante de căldură de pe podea și pereți. Aceste suprafețe eliberează apoi căldura noaptea pentru a menține clădirea caldă. În mod similar, plăcile absorbante de pe un acoperiș pot încălzi lichidul în tuburi care alimentează o casă cu apă caldă.

Energia solară este lăudată ca o sursă inepuizabilă de combustibil, care nu poluează și adesea nu zgomot. Tehnologia este, de asemenea, versatilă. De exemplu, celulele solare generează energie pentru locuri îndepărtate, cum ar fi sateliții pe orbita Pământului și cabanele din adâncurile Munților Stâncoși, la fel de ușor cum pot alimenta clădirile din centrul orașului și mașinile futuriste.

Capcane
Energia solară nu funcționează noaptea fără un dispozitiv de stocare, cum ar fi o baterie, iar vremea înnorată poate face ca tehnologia să nu fie fiabilă în timpul zilei. Tehnologiile solare sunt, de asemenea, foarte scumpe și necesită multă suprafață de teren pentru a colecta energia solară la rate utile multor oameni.

În ciuda dezavantajelor, consumul de energie solară a crescut cu aproximativ 20 la sută pe an în ultimii 15 ani, datorită scăderii rapide a prețurilor și câștigurilor în eficiență. Japonia, Germania și Statele Unite sunt piețe majore pentru celulele solare. Cu stimulente fiscale și coordonare eficientă cu companiile energetice, electricitatea solară se poate amortiza adesea în cinci până la zece ani.