Cum funcționează panourile solare?
Panourile solare colectează energie regenerabilă curată sub formă de lumină solară și transformă acea lumină în energie electrică care poate fi apoi utilizată pentru a furniza energie pentru sarcini electrice. Panourile solare sunt compuse din mai multe celule solare individuale, care sunt ele însele compuse din straturi de siliciu, fosfor (care asigură sarcina negativă) și bor (care oferă sarcina pozitivă). Panourile solare absorb fotonii și, prin aceasta, inițiază un curent electric. Energia rezultată generată de fotonii care lovesc suprafața panoului solar permite electronilor să fie scoși din orbitele lor atomice și eliberați în câmpul electric generat de celulele solare, care apoi trage acești electroni liberi într-un curent direcțional. Întregul proces este cunoscut sub numele de Efectul Fotovoltaic. O casă medie are o suprafață mai mult decât suficientă a acoperișului pentru numărul necesar de panouri solare pentru a produce suficientă energie solară pentru a-și asigura toate nevoile de energie. Excesul de electricitate generat trece pe rețeaua electrică principală, dând roade consumului de energie electrică pe timp de noapte.
Într-o configurație bine echilibrată conectată la rețea, o rețea solară generează energie în timpul zilei, care este apoi folosită în casă noaptea. Programele de contorizare netă permit proprietarilor de generatoare solare să fie plătiți dacă sistemul lor produce mai multă energie decât ceea ce este necesar în casă. În aplicațiile solare în afara rețelei, o bancă de baterii, un controler de încărcare și, în majoritatea cazurilor, un invertor sunt componente necesare. Rețeaua solară trimite energie electrică în curent continuu prin controlerul de încărcare către banca de baterii. Puterea este apoi preluată de la banca de baterii către invertor, care transformă curentul continuu în curent alternativ care poate fi utilizat pentru aparate fără curent continuu. Asistate de un invertor, panourile solare pot fi dimensionate pentru a satisface cele mai exigente cerințe de sarcină electrică.
Beneficiile panourilor solare
Utilizarea panourilor solare este o modalitate foarte practică de a produce energie electrică pentru multe aplicații. Evident ar trebui să fie viața în afara rețelei. A trăi în afara rețelei înseamnă a locui într-o locație care nu este deservită de rețeaua principală de utilități electrice. Casele și cabanele îndepărtate beneficiază frumos de sistemele de energie solară. Nu mai este nevoie să plătiți taxe uriașe pentru instalarea stâlpilor de utilități electrice și cablarea de la cel mai apropiat punct de acces la rețeaua principală. Un sistem electric solar este potențial mai puțin costisitor și poate furniza energie pentru mai mult de trei decenii dacă este întreținut corespunzător.
Pe lângă faptul că panourile solare fac posibilă viața în afara rețelei, poate cel mai mare beneficiu de care te-ai bucura în urma utilizării energiei solare este că aceasta este atât o sursă de energie curată, cât și o sursă regenerabilă de energie. Odată cu apariția schimbărilor climatice globale, a devenit mai important să facem tot ce putem pentru a reduce presiunea asupra atmosferei noastre din emisiile de gaze cu efect de seră. Panourile solare nu au piese mobile și necesită puțină întreținere. Sunt construite robust și durează decenii atunci când sunt întreținute corespunzător.
Nu în ultimul rând, dintre beneficiile panourilor solare și ale energiei solare este că, odată ce un sistem a plătit costurile inițiale de instalare, electricitatea pe care o produce pentru restul duratei de viață a sistemului, care ar putea fi de până la 15-20 de ani. Pentru proprietarii de sisteme de energie solară conectați la rețea, beneficiile încep din momentul în care sistemul intră online, eliminând potențial facturile lunare de electricitate.
Există multe alte aplicații și beneficii ale utilizării panourilor solare pentru a vă genera nevoile de energie electrică – prea multe pentru a le enumera aici. Dar pe măsură ce navigați pe site-ul nostru web, veți dobândi o bună cunoaștere generală despre cât de versatilă și convenabilă poate fi energia solară.