La ce te ajută panourile solare
Te-ai gândit să îți instalezi panouri solare? Dacă nu, ar trebui să o faci pentru că îți aduc câteva avantaje, chiar dacă încă par ceva nou pentru mulți, plus că prețurile sunt în continuă scădere.
Panourile solare te ajută să cheltui mai puțin
Atunci când îți instalezi un sistem de panouri solare este posibil să fie nevoie să aloci un buget mai ridicat, însă amortizarea investiției se va face relativ rapid, între 1 și 5 ani. Panourile solare te ajută să economisești deoarece reduc costurile facturilor la gaz și/sau electricitate.
Panourile termice cu tuburi vidate au o eficiență foarte sporită, producând apă caldă (agent de încălzire) în măsură de 100% pe timp de vară și iarna undeva între 60 și 80%, fiind soluția cea mai dorită de către consumatorii de pretutindeni.
Panourile termice prelungesc viața sistemului de încălzire existent al locuinței deoarece nu mai este atât de solicitat. Din aprilie până în noiembrie nu este necesară utilizarea încălzirii clasice, panourile solare făcând față nevoilor familiei dvs.
Panourile solare fotovoltaice îți oferă posibilitatea de a obține energie electrică dintr-o sursă inepuizabilă și la care ai acces constant și nu mai trebuie să apelezi la niciun fel de combustibil convențional.
Astfel, chiar dacă gospodăria ta este racordată la rețeaua furnizorului de electricitate, facturile vor scădea considerabil deoarece consumul va fi completat de energia produsă de panouri. Panourile solare fotovoltaice îți oferă posibilitatea de a economisi cu aproximativ 65% din consumul de energie electrică din rețeaua furnizorului.
Panourile solare îți oferă autonomie energetică
Energia solară este gratuită, autonomă, inepuizabilă și ecologică. Acest mare avantaj al energiei solare pe care panourile o captează, îți oferă confortul și siguranța energetică.
Panourile solare reprezintă o soluție economică pentru că utilizează o sursă inepuizabilă de energie (energia solară), iar România se găsește într-o zonă geografică cu o foarte bună acoperire solară.
De exemplu, panourile solare pot fi soluția ideală pentru gospodării sau pensiuni aflate în zone izolate, unde rețeaua de electricitate nu a pătruns. Sistemele solare pot fi folosite cu succes la construcții noi sau în cadrul proceselor de modernizare.
Panourile solare îți oferă independență energetică deoarece ele nu necesită niciun fel de combustibil sau, pe timp de iarnă, consumul este minim. Panourile solare termice asigură apă caldă utilitară pe tot parcursul anului (iarna în combinație cu altă sursă).
Deși nu vei putea renunța mod direct la rețeaua electrică a furnizorului sau la alți combustibili convenționali, panourile solare vor crește considerabil gradul de autonomie energetică prin simplul fapt că vor reduce consumul energiei obținută convențional.
Panourile solare sunt fiabile
Principalul beneficiu al panourilor solare este fiabilitatea dată de raportul calitate/preț. Panourile solare necesită costuri minime de instalare, menținere și întreținere.
Ele sunt ușor de montat și pot fi amplasate pe acoperișul clădirilor, precum și pe teren. Odată instalate nu trebuie să îți faceți griji în cazul în care trebuie să te muți sau să modifici construcția imobilului. Panourile solare sunt detașabile și pot fi mutate în alte locuri.
Panourile solare au o durată de viață lungă. Durata de viață poate varia între 25 și 30 de ani, în funcție de model și cât de bine sunt întreținute.
Panourile solare nu poluează
Una din metodele prin care putem ajuta planeta să revină la o stare de echilibru este să consumăm cât mai puțini combustibili convenționali pentru încălzirea spațiilor locuibile și a apei folosite în scop menajer și, printre altele, utilizarea pe o scară cât mai largă a surselor de energie alternative.
Combustibilii convenționali produc prin ardere dioxid de carbon, care este responsabil pentru încălzirea accelerată a atmosferei terestre rezultând consecințele negative pe care le observăm. Una din variantele nepoluante pe care le putem alege pentru încălzirea apei și a locuințelor este cea a utilizării panourilor colectoare solare.
Deoarece nu vei mai folosi combustibil convențional, gradul de poluare este zero. Panourile solare, prin faptul că au ca principală sursă de energie lumina solară, nu poluează aerul și astfel reduc emisiile de dioxid de carbon, metan și monoxid de azot.
Întrucât autonomia energetică va crește și nu vei folosi energia electrică de la furnizor, poți contribui la reducerea cărbunelui în centralele electrice și vei reduce consumul de energie nucleară (previn astfel scurgerea de substanțe radioactive). În plus, panourile solare elimină multitudinea de cabluri prin care se transportă energia electrică de la centrale.
Prin utilizarea panourilor solare poți deveni un aliat al naturii, contribuind la combaterea încălzirii globale!