10 lucruri pe care ar trebui să le știi despre panourile solare
Energia verde câștigă popularitate într-un ritm rapid, iar energia solară este una dintre cele mai bune opțiuni ecologice pentru proprietarii de case. Un panou solar este un grup de celule solare conectate electric, închise într-un cadru, care transformă lumina soarelui în electricitate. Trecerea la energia solară are multe avantaje, permițându-vă să economisiți bani în timp ce ajutați mediul și poate avea câteva limitări legate de poziția casei dvs. și de condițiile meteorologice. Să intrăm mai în detaliu cu zece informații de bază despre panourile solare:
1. Conceptul de valorificare a energiei de la soare nu este nou
Primul care a prezis că ar putea deveni realitate a fost Leonardo da Vinci, în secolul al XV-lea. Prima celulă solară a fost dezvoltată în secolul al XIX-lea, dar eficiența sa solară a fost de doar 1%.
2. Energia solară este complet gratuită și regenerabilă
Odată ce costurile inițiale ale panoului solar sunt acoperite, nu va trebui să cheltuiți un cent pe electricitatea pe care o produc. Mai mult, vă veți reduce amprenta de carbon folosind energia solară, deoarece este total verde și regenerabilă.
Utilizatorii de energie solară economisesc, anual, până la 75 de milioane de barili de petrol și 35 de milioane de tone de dioxid de carbon. În plus, o cantitate uriașă de energie poate fi valorificată de la soare: în doar o oră, Pământul primește mai multă energie decât ar consuma într-un an întreg (aproximativ 120 de terawați).
3. Din ce sunt făcute?
Panourile solare conțin celule solare, cunoscute și sub numele de celule fotovoltaice, realizate din semiconductori (cum ar fi siliciu) care transformă lumina soarelui în electricitate. Când lumina lovește celulele, electronii sunt separați de atomii lor și curg prin celulă, generând astfel electricitate.
În zilele noastre, celulele solare conținute în instalațiile domestice pot transforma aproximativ 20% din lumina soarelui pe care o primesc în electricitate, în timp ce unele sisteme comerciale pot atinge 40% din așa-numita eficiență solară. Cu toate acestea, tehnologia avansează rapid și se așteaptă ca eficiența solară să crească în consecință, în timp ce prețurile scad.
4. Există două tipuri de panouri solare
Panourile fotovoltaice (fotovoltaice solare) transformă lumina soarelui în electricitate, în timp ce panourile solare termice încălzesc apa prin absorbția căldurii soarelui și pot fi utilizate pentru încălzirea caselor sau a piscinelor.
5. Costul inițial
Costul instalării panourilor solare nu trebuie supraestimat, deoarece, deși prețurile sunt ridicate, perioada de recuperare este destul de scurtă datorită economiilor la facturile de energie electrică și ajutoarelor guvernamentale. Casele dotate cu panouri solare se vând mai repede și la un preț mai mare decât cele fără.
Progresele tehnologice și creșterea numărului de instalații vor reduce probabil prețurile, din cauza economiilor de scară și a costurilor mai mici ale materialelor. De fapt, prețurile au scăzut continuu de la introducerea panourilor solare: în 1977, un kilowatt de energie solară v-ar fi costat 76,67 dolari. Astăzi, acel kilowat costă 0,30 USD.
6. Întreținere
Odată instalat, nu este necesară aproape nicio întreținere a panourilor solare. Va trebui doar să vă asigurați că sunt curate și nu sunt umbrite de nimic. Un acoperiș înclinat va necesita mai puțină curățare, deoarece ploaia ajută la îndepărtarea murdăriei. În plus, panourile solare au o durată de viață foarte lungă. Ele au o garanție standard de 25 de ani, dar pot dura până la 30-40 de ani.
7. Panourile solare nu au nevoie de lumina directă a soarelui pentru a funcționa
Chiar dacă eficiența maximă este atinsă atunci când soarele strălucește, electricitatea este încă produsă în zilele înnorate și în timpul iernii. Pe de altă parte, nu se poate produce electricitate noaptea, dar un sistem de stocare poate rezolva această problemă. Costul sistemului de stocare a bateriei solare poate fi achitat prin vânzarea excesului de energie către rețeaua națională și prin beneficiul de a vă face 100% independent de energie. Încă ar trebui să luați în considerare faptul că panourile solare produc electricitate gratuită în timpul zilei, moment în care este mai scump și, prin urmare, mai valoros.
8. Probleme potențiale
Înainte de a instala panouri solare, ar trebui să luați în considerare forma și înclinația acoperișului și amplasarea casei în sine. Pentru a obține cea mai bună performanță anuală, acoperișul ar trebui să fie orientat spre sud la un unghi de 30 de grade, aproximativ. Acestea nu sunt cerințe stricte, deoarece panourile solare funcționează și în diferite setări, atâta timp cât instalarea este lipsită de umbre între orele 10:00 și 16:00. Este important să mențineți panourile departe de tufișuri și copaci din două motive: acestea ar putea umbri instalațiile, iar ramurile și frunzele ar putea zgâria suprafața, scăzând performanța acestora. Expunerea excesivă la vânt și ploaie poate, de asemenea, să degradeze performanța, pe termen lung, așa că la evaluarea plasării ar trebui să se ia în considerare adăpostul împotriva vântului. Cu toate acestea, după cum sa menționat anterior, panourile solare au garanții de 25 de ani, care garantează că producția nu trebuie să fie mai mică de 80% în acest interval de timp. În plus, în mod surprinzător, panourile solare nu funcționează mai bine în climă mai caldă. Acest lucru se datorează faptului că celulele solare valorifică lumina soarelui și nu căldura, iar eficiența lor este scăzută de temperaturi ridicate.
9. Tehnologia este versatilă
Panourile solare pot fi utilizate pe orice tip de clădire, drum, pod, chiar și nave spațiale și sateliți. Energia solară își face loc în toate aspectele vieții: panourile ușoare și portabile sunt deja prezente pe jaluzelele solare pentru ferestrele dvs. și dispozitivele mici, cum ar fi încărcătoarele de telefon.
Mai mult, mașinile și bărcile de nouă generație se actualizează la sistemul solar. Zonele mari și goale sunt din ce în ce mai utilizate pentru a găzdui ferme solare. Cea mai mare este situată în deșertul Mojave din California și generează 90% din energia solară produsă comercial din lume.
10. Permisiuni
Nu va trebui să solicitați o autorizație de planificare pentru instalarea panourilor solare pe plan intern, atâta timp cât instalația dvs. nu depășește mai mult de 200 mm. Prin urmare, veți avea nevoie de permisiune dacă sistemul dvs. este prea mare sau din alte motive, cum ar fi plasarea în site-uri protejate.